Home / Nieuws / Grensmaasmonument in Grevenbicht

Grensmaasmonument in Grevenbicht

De strijd is gestreden en het is nu zaak om schouder aan schouder iets moois te maken van de Grensmaas in het gebied Nattenhoven, Grevenbicht, Koeweide en Trierveld. Het draagvlak voor de rivierverruiming in combinatie met natuurontwikkeling en grindwinning is gerealiseerd.

Die symboliek komt tot uiting in het monumentje dat vandaag onthuld wordt aan de Heuvelsweg in Grevenbicht. Een boom, een grindemmer en een zithoek van grindblokken vormen de ingrediënten van het monument.

Het monument is een initiatief van de Stichting Ontgrinden Nooit die bijna dertig jaar geleden een van de verzetsgroepen vormde tegen grootschalige ontgrindingen in de regio Grevenbicht en in de jaren daarna ook de plannen rond het project Grensmaas kritisch bleef volgen.

De stichting manifesteerde zich onder meer met de aankoop van perceeltjes grond om grindwinning te kunnen dwarsbomen. De ingrepen in het landschap langs de Maas liggen bij de stichting nog steeds moeilijk. “Maar we krijgen er veel moois voor terug. Meer veiligheid en nieuwe natuur,” aldus Nick Naus en Ria Dielissen van Ontgrinden Nooit.

monument
Het monument aan de Heuvelsweg
Top